Bands en thema’s in 1967 May25

Tags

Related Posts

Share This

Bands en thema’s in 1967

In 1967 worden verschillende albums uitgebracht die van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van heavy metal.

The Jimi Hendrix Experience brengt dat jaar twee albums en drie singels uit. De twee albums zijn debuutalbum “Are You Experienced” en het album “Axis Bold As Love”. Van de drie singels, “Hey Joe”, “Purple Haze” en “The Wind Cries Mary”, is vooral “Purple Haze” van grote invloed geweest. Met name het virtuoze gitaarspel werd geroemd en is later geïmiteerd door talloze heavy-metalgitaristen. Het genre heavy metal bestond officieel nog niet in 1967, en alle albums vallen onder de muziekstroming psychedelische rock.

In november van 1967 kwam hetDisraeli Gears album “Disraeli Gears” van Cream uit. Dit was hun tweede studioalbum en betekende de succesvolle doorbraak van Cream in de Verenigde Staten. Cream was een Engelse rockband met een uniek geluid, bestaande uit bassist / zanger Jack Bruce, drummer Ginger Baker, en gitarist / zanger Eric Clapton. Hoewel de band maar twee jaar bij elkaar is gebleven waren hun zware thema’s en technisch hoogstaande muziek een inspiratie en voorbode van Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath.

De band Iron Butterfly is met hun unieke geluid van grote invloed geweest op verschillende heavy-metalbands en de algemene ontwikkeling van heavy metal. In 1967 werd de single “Possession” uitgebracht die deel uitmaakte van het album “Heavy”.

In hetzelfde jaar zijn onder meer de bands Budgie, Blue Öyster Cult en Steppenwolf opgericht. Budgie, afkomstig uit Wales, was een van de eerste heavy-metalbands en is met hun harde en snelle rock van invloed geweest op de New Wave of British Heavy Metal en bands zoals Metallica. Blue Öyster Cult (in 1967 nog bekend als Soft White Underbelly) is afkomstig uit Long Island, New York, en is van grote invloed op vele metalbands geweest. Steppenwolf is de eerste band die de woorden “heavy metal” in songtekst gebruikten, in het nummer “Born to be Wild”.