Share This

Bekende Nederlandse heavy metal bands

Er bestaat een lange traditie van Nederlandse heavy-metalbands. De eerste echte Nederlandse heavy-metalband was Picture, al opgericht in 1979. Momenteel zijn verschillende bands zowel nationaal als internationaal actief. Hieronder vermelden we een paar bekende bands.

After Forever

After Forever was een Nederlandse metalband met verschillende invloeden, zowel deathmetal, progressieve metal als klassieke muziek. In 1995 werd de band opgericht door zanger-gitarist Mark Jansen, zanger-gitarist Sander Gommans, toetsenist Jack Driessen, bassist Luuk van Gerven en drummer Joep Beckers.

Ayreon

Ayreon is een muziekproject van Arjen Anthony Lucassen, die componeert, zingt en alle instrumenten bespeelt. De stijl is voornamelijk afgeleid van heavy metal en progressieve rock, maar ook andere muziekstromingen worden gecombineerd. Het merendeel van de albums wordt aangeduid als rock-opera’s of metal-opera’s. Naast Ayreon heeft Lucassen ook de progressieve metal-supergroep Star One opgericht.

Epica

Mark Jansen vormde de band Epica in 2002 nadat hij After Forever had verlaten. Epica staat bekend om een mengeling van gothic en symfonische metal, met vrouwelijke zang van Simone Simons en grunts van Mark Jansen. De andere bandleden zijn Coen Janssen (keyboards), Rob van der Loo (basgitaar), Ariën van Weesenbeek (drums) en I
saac Delahaye (gitaar).

Slechtvalk

SlechtvalkSlechtvalk is een christelijke Viking-metalband uit Den Haag, opgericht in 1999. Het derde album van Slechtval “At the Dawn of War’ is door HM Magazine als een van de 100 beste christelijke metalalbums aller tijden gekozen.

Within Temptation

Within Tempation is in 1995 opgericht door zangeres Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt. De band Within Tempatation is zowel een commercieel als een kritisch succes en is internationaal gezien een van de meest succesvolle bands uit Nederland. En dit geldt niet alleen op voor het metalgenre, maar alle muziekstromingen. De band staat bekend om hun symfonische metalnummers, hoewel de eerste nummers van de band meer gelijkenissen met gothic metal vertoonden.