De geboorte van heavy metal in de jaren 70 Jun01

Tags

Related Posts

Share This

De geboorte van heavy metal in de jaren 70

Heavy metal heeft een lange ontwikkelingsperiode doorgemaakt. Met zijn origine in bluesrock en daarna psychedelische rock is het niet van de ene op de andere dag ontstaan. Geleidelijk zijn bepaalde invloeden overgenomen en andere weer weggelaten om samen te smelten tot heavy metal. Gedurende de jaren 60 waren er verschillende bands met elementen van heavy metal actief, zoals Cream, Deep Purple, Jimi Hendrix, Blue Cheer en Led Zeppelin.

Het moment dat de meeste muziekhistorici aangeven als de geboorte van heavy metal, en het moment dat de scheiding tussen hardrock en heavy metal daadwerkelijk zichtbaar wordt, is in 1970, wanneer het album “Black Sabbath” van de gelijknamige band uit komt. Zoals wel vaker bij dit soort pioniers waren critici niet bijzonder onder de indruk van het album. In terugblik wordt het album Black Sabbath gezien als (waarschijnlijk) het eerste heavy metal album en een van de meest invloedrijke albums ooit.

In een breder perspectief maakt het album deel uit van een grotere trend welke zich al naar het heavy-metalgeluid toe bewoog. Hetzelfde jaar kwamen de albums “Deep Purple in Rock”, van Deep Purple, en “…Very ‘Eavy …Very ‘Umble”, van Uriah Heep, uit, die ook gezien kunnen worden als vroege voorbeelden van heavy metal.

Naarmate de tijd verstreek identificeerden steeds meer bands zich met heavy metal. Led Zeppelin brachten ook meer heavy-metalelementen in hun muziek. Bands zoals Blue ÖysAeroSmithter Cult (1972), Aerosmith (1973) en Kiss (1974) verschenen in de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk verenigde Budgie het powertrioconcept met heavy metal. Judas Priest bracht hun debuutalbum “Rocka Rolla” in 1974 uit.

Met de komst van punkrock in het midden van de jaren 70 verliest heavy metal veel aan populariteit en gaat de verkoop van albums sterk omlaag. Motörhead is de eerste relevante band die de twee muziekstromingen in elkaar probeert over te laten gaan. Enkele jaren later was het aan de New Wave of British Heavy Metal om heavy metal te revitaliseren.