De opkomst van Black Sabbath Jun08

Tags

Related Posts

Share This

De opkomst van Black Sabbath

Black Sabbath is opgericht in 1968 in Birmingham, Engeland, door gitarist en songwriter Tony Iommi, bassist Geezer Butler, zanger Ozzy Osbourne en drummer Bill Ward. Sindsdien is de samenstelling sterk veranderd: alleen gitarist Iommi heeft de band nooit verlaten. De band heette oorspronkelijk Polka Tulk Blues Band en speelde hoofdzakelijk blues en hardrock. Na de naam te hebben veranderd in Polka Tulk, en daarna in Earth, werd de naam een derde maal veranderd (er was al een Engelse band die Earth heette), ditmaal in Black Sabbath. Waarom Black Sabbath Tegenover de studio waar de band hun debuutalbum opnam (nog zonder titel) stond een bioscoop die een horrorfilm met de titel Black Sabbath draaide, en de band werd hiernaar vernoemd.

Het eerste album “Black Sabbath” verscheen in 1970. De meeste critici waren negatief in hunBlack Sabbath tour oordeel. Tegenwoordig wordt het album alom geprezen, zowel als genrebrekend, als muzikaal, en komt in vele beste album-toplijsten voor.

Nog hetzelfde jaar verscheen het tweede album, “Paranoid”, welke een groot succes was en, als enige album van Black Sabbath, de eerste plaats van de UK Albums Chart bereikte. Paranoid wordt gezien als het hoogtepunt in het oeuvre van Black Sabbath en enkele van de bekendste nummers staan op het album, waaronder het gelijknamige “Paranoid”, “War Pigs” en “Iron Man”. Het derde album “Master of Reality” werd in 1971 uitgebracht. Het album wordt gezien als de grondlegger van doommetal, stonerrock en sludgemetal.

Black Sabbath’s muziek en thema’s waren veel somberder dan de norm in de jaren 60, waar flower power en de hippiecultuur de boventoon voerden. Black Sabbath wordt beschouwd als grondleggers van heavy metal. Muziekzender MTV verkoos Black Sabbath ooit tot beste band aller tijden. De band heeft wereldwijd meer dan 70 miljoen albums verkocht. Sinds 2006 maakt Black Sabbath deel uit van de Rock and Roll Hall of Fame.