De populariteit van Motörhead Jul06

Tags

Related Posts

Share This

De populariteit van Motörhead

Motörhead werd in 1975 opgericht door Ian Fraser “Lemmy” Kilmister, voormalige bassist van de band Hawkind en roadie van Jimi Hendrix. De band was actief van 1975 tot 2015, het jaar waarop Lemmy aan kanker is gestorven. Over die periode, die meer dan 40 jaar bestrijkt, heeft Motörhead 23 studioalbums uitgeven. De band bestond meestal uit een powertrio met een samenstelling die regelmatig veranderde, met Lemmy als enig constant lid.

Tegenwoordig wordt Motörhead gezien als de voorloper of anders één van de eerste bands die deel uitmaakten van de New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM). Lemmy vond zelf dat ze er iets te vroeg bij waren om tot de NWOBHM gerekend te worden.

De manier waarop Motörhead speelde, hard, rauw en erg snel, was baanbrekend in de jaren 70Motörhead. Ze waren de eerste band die met zoveel energie speelde. Of Motörhead met deze manier van spelen speed metal en trash metal hebben gecreëerd, voordat het überhaupt een naam had, is een onderwerp voor debat, maar Motörhead is in ieder geval zeer invloedrijk geweest. Zelf heeft Lemmy de benaming “heavy metal ” nooit gepast gevonden. Hij vond dat Motörhead rock and roll maakte en identificeerde zich meer met punkrockers dan met de heavy-metalscene.

In de loop van de jaren zijn verschillende bands hevig beïnvloed door Motörhead, waaronder Alice in Chains, Metallica en Queens of the Stone Age.

Motörhead deed weinig aan zelfpromotie en in de jaren 80 waren op televisie (MTV) geen muziekvideo’s van Motörhead te zien, terwijl andere bands dit wel deden. Hierdoor heeft Motörhead nooit dezelfde populariteit gekend als andere bands uit die periode, zoals Def Leppard en Iron Maiden.

Desondanks was Lemmy een cultheld wiens optredens niet alleen tot albums en concerten beperkt bleven, maar die ook te zien waren in films en reclamespotjes. De populariteit van Lemmy en Motörhead leidde zelfs tot een optreden op Wrestlemania 21, een evenement dat normaal gesproken niet met heavy metal wordt geassocieerd.