Dimmu Borgir Aug03

Tags

Related Posts

Share This

Dimmu Borgir

Dimmu Borgir is een symfonische black-metalband afkomstig uit Oslo, Noorwegen. De naam is afgeleid van Dimmuborgir (‘duistere burchten’), een natuurreservaat op noord-IJsland met zeer grillige en grote rotsen die bestaan uit vulkanisch gesteente. Samen met A-Ha en Turbonegro is Dimmu Borgir het grootste muzikale ‘exportproduct’ van Noorwegen.

Dimmu Borgir is in 1993 door zanger Shagrath, gitarist Silenoz en drummer Tjodalv opgericht. In de loop van de jaren is de samenstelling van de band sterk veranderd.

Een jaar na oprichting kwam de EP “Inn i evighetens mørke” (wat vertaald kan worden als “In het donker van de eeuwigheid”) uit. De EP was binnen een week uitverkocht. Twee jaar later, in 1996, jaar kwam het eerste studio album van Dimmu Borgir uit: For All Tid (“Voor altijd”). Dit is het enige album waarop Shagrath drumt en Tjodalv gitaar speelt. Twee jaar later kwam het tweedDimmu Borgire studioalbum uit, Stormblåst. Het complete album is in het Noors gezongen, wat daarna niet meer is voorgekomen.

In 1997 kwam het album Enthrone Darkness Triumphant uit. Het album was zeer succesvol en is in 2005 door Rock Hard Magazine op nummer 298 in de top 500 van beste rock- en heavy-metalalbums aller tijden, geplaatst. Na het uitkomen van het album volgde een tour met verschillende andere bands.

Twee nieuwe albums werden in 1999 en 2001 uitgebracht; Spiritual Black Dimensions en Puritanical Euphoric Misanthropia. Beide albums hebben uitstekende recensies gekregen van muziekcritici.

Samen met het Praags Philharmonisch Orkest heeft Dimmu Borgir in 2003 het album Death Cult Armageddon uitgebracht, waarvan er alleen al in de VS meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht.

Het achtste studio album en eerste conceptalbum, In Sorte Diaboli, verscheen in 2007. Drie jaar later, in 2010, is het laatste studioalbum Abrahadabra uitgebracht. Dimmu Borgir werkt aan een nieuw album, dat ergens in 2016 wordt verwacht.