Share This

Eigenschappen van heavy metal

In vergelijking met andere muziekstromingen kenmerkt heavy metal zich door vervormde elektrische gitaarpartijen (distortion), snelle ritmes, krachtige zangstemmen en een heel hoog volume. De verschillende subgenres binnen metal benadrukken of laten juist bepaalde elementen hiervan weg.

De mineurtroonladder wordt veel gebruikt, net als de frygische en chromatische toonladder. Een voorbeeld van een chromatische gitaarriff is de intro van het nummer “Master of Puppets” van het gelijknamige album van Metallica.

The electric guitar and amplifierDe meeste heavy-metalnummers hebben minimaal één gitaarsolo. Het komt vaak voor dat een groep twee sologitaristen heeft, die dan snelle meerstemmige gitaarpartijen spelen en op die manier een klanktapijt creëren. Een uitzondering is de muziekstroming ‘nu metal’, waar bijna geen gitaarsolo’s in voorkomen. De elektrische gitaar en versterker zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van heavy metal.

De drum in heavy metal wordt gebruikt om een constante, harde maat te creëren. Drie elementen zijn hierbij essentieel: snelheid, kracht en precisie. Metaldrummers hebben daarom een groot uithoudingsvermogen nodig. De ingewikkelde drumpatronen vereisen goede techniek, voldoende coördinatie en snelheid. Een snel ritme wordt vooral gehaald door de toepassing van een dubbele basdrum in het drumstel. Een metaldrumstel is meestal veel groter dan in andere genres van muziek gebruikelijk is.

De elektrische basgitaar ondersteunt de gitaar en drums. De basgitaar heeft een prominente rol en zorgt voor de lagere tonen die de muziek extra zwaarte en vorm geeft.

Veel heavy-metalzangers hebben een zangstijl die aan opera doet denken, maar vaak moeten ze veel hoger en langer noten aanhalen dan operazangers. Rob Halford, van de band Judas Priest, en Bruce Dickinson, van de band Iron Maiden, worden geroemd om de kracht en bereik van hun stem.

Een zangstijl die vaak in black metal, deathmetal en metalcore voorkomt is “grunt”. Grunt is een gutturale zangtechniek, waardoor het soms erg moeilijk is om te verstaan wat er wordt gezongen. Een goed voorbeeld van grunt is de metalzanger Jan Chris de Koeyer van de voormalige Nederlandse band Gorefest.