Share This

Evolutie van heavy metal

Heavy metal vindt zijn oorsprong in hardrock. In de beginjaren, toen het genre nog niet gedefinieerd was, werd het woord hardrock dan ook gebruikt om heavy metal aan te duiden.

Bands zoals Cream, Jimi Hendrix en The Yardbirds combineerden bluesrock en psychedelische rock met veel distortion op de gitaar en waren daarmee voorlopers van heavy metal. Black Sabbath uit het Engelse Birmingham werden hier sterk door beïnvloed en brachten in 1970 hun gelijknamige debuutalbum uit. Dit wordt algemeen beschouwd als het eerste heavy-metalalbum. In de jaren na het eerste album van Black Sabbath zou heavy metal zich in vele genres splitsen.

In de jaren 70 groeideKISS heavy metal explosief. Bands zoals Alice Cooper, Deep Purple en Uriah Heep maakten hun eerste heavy-metalalbums. Led Zeppelin bracht het album Led Zeppelin IV uit, één van de best verkochte albums aller tijden (met 37 miljoen verkochte exemplaren). Midden jaren 70 explodeerden Aerosmith en KISS en werden de grootste bands van de jaren 70.

In 1976 begint de punkrevolutie en brengt Judas Priest hun tweede album uit, Sad Wings of Destiny, dat vandaag de dag wordt gezien als het begin van moderne heavy metal. Iron Maiden wordt in 1975 gevormd en zal in de opeenvolgende jaren op de voorgrond van de New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM) staan.

De New Wave of British Heavy Metal is verantwoordelijk voor het revitaliseren van heavy metal, nadat deze door disco en punk een beetje in het slop is geraakt. NWOBHM heeft de diversificatie van heavy metal erg sterk beïnvloed. Genres zoals glam metal, trash metal, black metal en speed metal zijn allemaal voortgekomen uit de muziek van bands die tot de NWOBHM behoren.

Deze muziekgenres hebben op hun beurt weer andere genres beïnvloed. Power metal is bijvoorbeeld voortgekomen uit de speed metal van de jaren 80. Dit alles heeft geleid tot de grote hoeveelheid metal genres die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben.