Share This

Heavy metal in Nederland

Heavy metal is een muziekstroming die eind jaren 60, begin jaren 70 van de vorige eeuw in voornamelijk de Verenigde Staten en Engeland is ontstaan. Heavy metal is geleidelijk voortgekomen uit bluesrock en psychedelische rock. De termen “hard rock” en “heavy metal” worden vaak door elkaar gebruikt, zeker bij het omschrijven van bands uit de jaren 70, een periode waarin de termen grotendeels synoniem waren.

De origine van de term heavy metal in de muziek is onduidelijk. De term wordt echter al eeuwenlang in de Engelse staalindustrie gebruikt. Waarschijnlijk de eerste keer dat de term in een muzikale context gebruikt werd, is in het album “Featuring the Human Host and the Heavy Metal Kids” van de band Hapshash and the Coloured Coat uit 1967.

De eerste heavy-metalbands ontwikkelden een massief geluid met veel distortion, lange gitaarsolo’s en vooral een heel erg hoog volume. De songteksten en live optredens worden vaak als agressief en mannelijk georiënteerd beschouwd.

Heavy-metalpioniersLed Zeppelin, zoals Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple, trokken grote bezoekersaantallen, maar werden minder gewaardeerd door muziekcritici. Black Sabbath en Led Zeppelin worden door kenners algemeen beschouwd als de eerste grote heavy-metalbands.

In 1979 werd de eerste echte Nederlandse heavy-metalband opgericht; Picture. Picture heeft 7 albums uitgebracht en extensief getourd met onder andere AC/DC, Saxon, Ted Nugent, Rose Tattoo en April Wine.

De doorbraak bij het grote publiek komt als Iron Maiden in 1982 het album “The Number of the Beast” uitbrengt. In Nederland bereikt het album de zesde plaats in de Album Top 100.

Wereldwijd heeft Nederland een primeur met de eerste metal-opleiding. Het Summa Colega uit Eindhoven is in 2013 gestart met de eerste specialistische muzikantenopleiding: Metal Factory. Onder de docenten bevinden zich vele ervaren professionals uit de Nederlandse metal-scene, zoals Stef Broks (Textures), Ruud Jolie (Within Temptation), Danny Tunker (Aborted) en Johan van Stratum (Stream Of Passion).

Jaarlijks zijn er veel metal-concerten en -festivals in Nederland, met hoge bezoekersaantallen.