Heavy metal, nog steeds springlevend Mar12

Tags

Related Posts

Share This

Heavy metal, nog steeds springlevend

Een muziekstroming, ontstaan aan het begin van de jaren zeventig vanuit de hardrock met klinkende namen als Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath. Een muziekstroom waarbij dwingende baslijnen en beukende drums ondersteuning bieden aan vaak virtuoos gitaarspel, van toonaangevende riffs en licks tot de meest ingenieuze solo’s. En zowel de leadgitaristen die echt meester over hun instrument moeten zijn, als de leadzangers die over een goed ontwikkelde kopstem moeten beschikken, zijn maar al te vaak klassiek opgeleid.
Heavy metal is ruig, rebels en straalt een en al mannelijke oerkracht uit, zelfs als de band uit vrouwen bestaat. De muziek en het ritme dreunt in je middenrif en roept emoties op.

Van HalenToch was heavy metal enige tijd minder populair bij het grote publiek. Vooral eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, lag het accent in de popmuziek meer op disco en het daarmee concurrerende new wave. Maar heavy metal is terug zoals nooit tevoren. Bands als Van Halen, Saxon en Slayer hielden de vlam levend tijdens de jaren tachtig. Met de opkomst van wereldbands als Metallica kwam de revival. En nu? Nu zijn er nog steeds toonaangevende bands die tot het heavy metal genre horen, vaak muziek makend in een stijl die je kunt zien als cross-over met andere genres. En kwam de heavy metal vroeger met name uit de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, nu is het vooral Scandinaviƫ die de toon bepaalt.
Uit Zweden komt bijvoorbeeld de band Opeth, met een aantrekkelijke mix van heavy metal, progrock en gothic. Uit Finland komt Nightwish, met elementen uit gothic en symfonische rock. Een aantal bands uit Noord-Europa richt zich met de thematiek op mythen en geschiedenis uit de eigen streek. Bands als Burzum en Finsterforst vallen onder het populaire Viking metal-genre. Andere ‘heidense’ invloeden zien we in de Celtic metal, met vertegenwoordigers als Cruachan en Waylander. De Zweedse band At Vance gooit hoge ogen met hun metalversies van klassieke composities. Heavy metal, het is een springlevend genre. Er valt de komende jaren heel wat te genieten.