Het effect van Judas Priest Jun22

Tags

Related Posts

Share This

Het effect van Judas Priest

Judas Priest is een Engelse band uit Birmingham, de stad waar ook Black Sabbath vandaan komt. In 1969 werd Judas Priest opgericht als een bluesband, met zanger Alan Atkins, gitarist Bruno Stapenhill, drummer John Partridge en gitarist Ernie Chataway. De naam Judas Priest is afkomstig van het lied “The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest” van Bob Dylan. Het laatste optreden van de band met de originele line-up vond plaats in 1970. Van de samenstelling die de naam Judas Priest voortzette, maakten leadgitarist Kenny K.K. Downing, bassist Ian ‘Skull’ Hill en drummer John Ellis deel uit. Zanger Rob Halford en tweede leadgitarist Glenn Tipton werden respectievelijk in 1973 en 1974 aan de band toegevoegd.Judas Priest

De band verkocht meer dan 45 miljoen albums wereldwijd. MTV verkoos Judas Priest als de tweede beste heavy-metalband aller tijden, na Black Sabbath. Het album British Steel werd door de Engelse krant The Guardian benoemd tot het album dat heavy metal definieert.

Zoals al eerder vlug benoemd werd is de band afkomstig uit Birmingham en is dat niet de enige Metalband die daar ontstaan is. Zie op de pagina android slots meer over dit onderwerp. De stad heeft dus een rijke geschiedenis en daardoor een grote invloed op Metal en waar de muziekstroming vandaag de dag staat.

British Steel, uit 1980, heeft er voor gezorgd dat Judas Priest wereldberoemd werd. Hoewel de band een mindere periode doormaakte in de jaren 90 heeft Judas Priest in latere jaren een opleving gemaakt, met wereldtours, meerdere prijsuitreikingen en wereldwijde erkenning. Hun populariteit en status, en hun grote invloed op heavy metal, heeft de band de bijnaam “Metal Gods”, naar hun gelijknamige nummer, opgeleverd.

Judas Priest heeft sinds de jaren 70 veel bands beïnvloed met hun muziek, voornamelijk de (opera) zangstijl van zanger Halford en het gitaarspel van Downing en Tipton. Maar niet alleen muziek is beïnvloed door Judas Priest; in 1978 begon zanger Halford zich in een biker S&M stijl te kleden, met veel leer, zwarte kleuren en spikes. De rest van de band volgde snel, waarna deze kledingstijl zich verspreidde door de metal scene. Deze invloeden zijn vandaag nog goed herkenbaar in de kledingstijl van ontelbare heavy metal artiesten.