Iron Maiden, de band en nummers Jul13

Tags

Related Posts

Share This

Iron Maiden, de band en nummers

Iron Maiden is in 1975 door bassist en componist Steve Harris in Leyton, Oost Londen, opgericht. Een jaar later kwam Dave Murray bij de band, en hij en Harris waren de enige permanente leden. Er zijn vele andere musici die door de jaren heen deel uit hebben gemaakt van Iron Maiden. Zanger Bruce Dickinson kwam in 1982 bij de band. In 1993 verliet Dickinson de band om in 1999 weer terug te keren. De naam Iron Maiden is afgeleid van het martelwerktuig de ijzeren maagd.

De band wordt gezien als de pioniers en het meest prominente lid van de New Wave of British Heavy Metal. In de jaren 80 kent Iron Maiden de eerste successen met een serie van gouden en platina albums, waaronder: The Number of the Beast (1982), Piece of Mind (1983), Powerslave (1984), Somewhere in Time (Iron Maiden1986) en Seventh Son of a Seventh Son (1988).

The Number of the Beast was het eerste album van Iron Maiden dat in Engeland op nummer 1 binnen kwam. De drie bekendste nummers van het album zijn “Run to the Hills”, het gelijknamige “The Number of the Beast” en “Hallowed Be Thy Name”. Alledrie de nummers worden nog steeds regelmatig tijdens concerten gespeeld. The Number of the Beast is tevens het best verkochte album van Iron Maiden. Andere bekende en invloedrijke nummers van Iron Maiden zijn: The Trooper (Piece of Mind – 1983), Fear of the Dark (Fear of the Dark – 1992), Rime of the Ancient Mariner (Powerslave -1984) en Aces High (Powerslave – 1984).

De laatste 35 jaar is Eddie de mascotte van de band. De monsterachtige Eddie komt op bijna alle albumhoezen en merchandising voor, en is regelmatig op het podium te zien tijdens optredens.

Tot op heden heeft Iron Maiden meer dan 90 miljoen albums verkocht en meer dan 2000 live optredens gegeven. Het laatste album, Book of Souls, het 16e studio album, is in september 2015 uitgekomen.