Lijken klassieke muziek en heavy metal op elkaar? May11

Tags

Related Posts

Share This

Lijken klassieke muziek en heavy metal op elkaar?

Klassieke muziek heeft van het begin af aan heavy metal erg beïnvloed en er zijn dan ook meerdere overeenkomsten tussen beiden. Veel muzikale elementen van klassieke componisten, zoals Bach, Wagner en Paganini, zijn terug te vinden in heavy metal. Zo heeft Black Sabbath bijvoorbeeld in hun spokerige, gelijknamige nummer gebruik gemaakt van de tritonus (ook wel de duivelsinterval genoemd). De tritonus is terug te vinden in het werk van Wagner, die extra instrumenten gebruikte om de lage tonen beter weer te geven. Zijn muziek was vaak somber van aard.

Veel van metal’s meest invloedrijke muzikanten waren gitaristen die ook klassieke muziek bestudeerd hadden. Dankzij deze achtergrond zijn bepaalde elementen van heavy metal, zoals harmonie en melodieën, sterk beïnvloed door klassieke muziek. Ritchie Blackmore, Marty Friedman, Jason Becker, Uli Jon Roth, Eddie Van Halen, Randy Rhoads en Yngwie Malmsteen zijn gitaristen die klassieke muziek als inspiratie gebruikten en in heavy metal incorporeerden.

Neo-classical metal is een subgenre binnen heavy metal dat deze invloeden het sterkst laat zien. De composities en speeltechnieken laten complexe muzikale stucturen zien, die voornamelijk zijn geïnspireerd door de werken van componisten als Vivaldi, Handel en Bach. De grondlegger van het genre is de Engelse gitarist Richie Blackmore, van de bands Deep Purple en Rainbow, die dit bereikte door klassiek melodieën en bluesrock samen te voegen.

Symfonische metal is symphonic metal logoeen ander subgenre dat veel gebruik maakt van elementen uit de klassieke muziek. Harde drums en gitaarspel worden samen gebruikt met symfonische instrumenten, zangkoren en soms zelfs een compleet symfonisch orkest. De symfonische metal is echter niet het enige metalgenre dat dit doet; één van de eerste bands die gebruik maakte van een orkest was Deep Purple samen met het Royal Philharmonic Orchestra in het live album “Concerto for Group and Orchestra” uit 1969. Metallica heeft in 1999 samen met The San Francisco Symphony Orchestra het live album S&M uitgebracht. In 2006 is het album Score van de band Dream Theater samen met een compleet symfonisch orkest uitgebracht.