New Wave of British Heavy Metal: nummers en bands Jun29

Tags

Related Posts

Share This

New Wave of British Heavy Metal: nummers en bands

De New Wave of British Heavy Metal, normaal afgekort als NWOBHM, is een muziekstroming die in Engeland is ontstaan gedurende het einde van de jaren 70. De stroming heeft vele grote en bekende bands voortgebracht, waaronder Iron Maiden, Def Leppard, Motörhead, Angel Witch, Diamond Head en Saxon.

Verschillende factoren worden genoemd voor het ontstaan van de NWOBHM. Gedurende de jaren 70 kende Engeland veel sociale onrust. Er was veel onvrede en werkeloosheid. Een heleboel jongeren zagen muziek als ontsnapping en een mogelijkheid om wat geld te verdienen. De onvrede en agressie zijn ook een aanleiding geweest voor de Engelse punkstroming in de jaren 70. Niet alle jongeren associeerden zich met de punkbeweging; sommigen voelden zich meer aangetrokken tot heavy metal en hard rock.

Engeland stond aan de voorgrond van de Deep Purplegeboorte van heavy metal met bands zoals Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple, maar eind jaren 70 hadden ze veel aan invloed en populariteit verloren. Bands zoals Thin Lizzy, UFO en Judas Priest lieten echter zien dat er nog steeds belangstelling en markt bestond voor heavy metal.

Meningen verschillen of Motörhead deel uit maakte van de NWOBHM. Zanger en oprichter Lemmy vond van niet; hij dacht dat ze iets te vroeg waren om onder deze noemer te vallen. Sommige critici zien Motörhead juist als de eerste belangrijke exponent van de beweging.

De definitieve doorbraak van de NWOBHM kwam met het album The Number of the Beast van Iron Maiden in 1982. Het album bereikte de eerste plaats in Engeland en de 33e plaats in de Verenigde Staten. Daarvoor hadden Iron Maiden met het gelijknamige debuutalbum en de band Saxon met het album Wheels of Steel respectievelijk al plaats 4 en 5 in de Engelse albumtop bezet.

Sommige nummers die deze periode typeren zijn: Iron Maiden – “Powerslave”, Diamond Head – “Am I Evil?”, Crucifixion – “Green Eyes” en Motorhead – “Ace Of Spades”. De New Wave of British Heavy Metal revitaliseerde een stagnerende heavy-metalscene en is een inspiratiebron geweest voor talloze bands en metal genres.