Populariteit van de elektrische gitaar Apr18

Tags

Related Posts

Share This

Populariteit van de elektrische gitaar

De elektrische gitaar is in 1931 uitgevonden en produceert geluid via een versterker naar een luidspreker. Jazzgitarist Eddie Durham maakte de eerst bekende opname in 1937. Tijdens de jaren 50 en 60 is de elektrische gitaar uitgegroeid tot het belangrijkste instrument in popmuziek en geëvolueerd tot een instrument dat meerdere geluiden en stijlen kan spelen.

De elektrische gitarist kan twee rollen vervullen. De slaggitarist is met name ondersteunenelectric guitard bezig, terwijl de leadgitarist solo’s en de meeste melodieuze passages speelt.

Er is een cruciale rol voor de elektrische gitaar in heavy metal weggelegd. De manier van gitaar spelen valt te herleiden naar bluesrock en psychedelische rock. Het gebruik van de elektrische gitaar in heavy metal kenmerkt zich door hoog versterkte distortion, lange gitaarsolo’s en een heel hoog volume. De meeste heavy-metalnummers hebben minimaal één gitaarsolo en deze fungeert als een manier waarop de gitarist zijn virtuositeit kan laten zien. Alleen bij nu metal worden er meestal geen gitaarsolo’s gespeeld.

Een veelgebruikte stijl bij virtuoze leadgitaristen is shredding. Shredding is eigenlijk meerdere technieken, zoals het sweet picking van arpeggio’s, tappen en meerdere andere technieken op een hoge snelheid. Een vroeg voorbeeld van shredding is te horen op het nummer “Highway Star” van Deep Purple uit 1972. Een ander goed voorbeeld van shredding is te horen op het nummer “Eruptio” van Eddie van Halen uit 1978. Buiten heavy metal wordt shredding ook in andere muziekgenres toegepast.

In heavy metal gebruiken elektrische gitaristen grote en krachtige versterkers, normaal gesproken met meerdere luidsprekerboxen. Sommige metalgitaristen gebruiken wel 18 of meer luidsprekerboxen, waarbij elke box 4 luidsprekers bevat. Vaak is het doel om een zo luid mogelijk volume te creëren. Veel heavy metal bands streven ernaar om de luidste band ter wereld te zijn. Guinness World Records is zelfs gestopt met meten voor dit record uit angst gehoorschade te promoten.