Subgenres in de metalmuziek Mar05

Tags

Related Posts

Share This

Subgenres in de metalmuziek

Thrashmetal, death metal, black metal: in de oren van velen zijn dit gewoon verschillende namen voor dezelfde muziek. Er zijn echter wel degelijk verschillen aan te wijzen tussen deze subgenres in de metalmuziek. Metal is de overkoepelende term, maar door de jaren heen zijn er meerdere subcategorieën ontstaan, elk met andere eigenschappen en eigen vertegenwoordigers. Op deze pagina bespreken we enkele veelvoorkomende soorten. Op deze Wikipediapagina kan men een verder uitgebreide lijst vinden van alle muzieksoorten die onder metal vallen.

*Black metal: dit subgenre ontstond rond de jaren 90 in Scandinavië, met name in Noorwegen. Daarvandaan verspreidde het zich ook door de rest van Europa, en van daar uit naar verscheidene landen in Azië en Noord-Amerika. Karakteristiek voor black metal zijn de heidense, soms ook satanische thema’s die worden bezongen. Op instrumentaal gebied is black metal heel breed; snel, langzaam, simpel, complex: het kan allemaal voorkomen. Wel kenmerkend is dat black metal vaak afwijkt van de dubbele vers-refrein- structuur.

*Thrashmetal: Deze metalsoort is een combinatie van metal en punk: het is over het algemeen sneller en agressiever dan andere metalgenres. Het onstond rond de jaren 80 en werd vooral bekend door Metallica’s album ‘Kill ‘Em All’. Met thema’s zoals sadisme, satanisme en horror vormde thrashmetal de basis voor onder andere black metal en deathmetal.

Deathmetal*Deathmetal: zoals hierboven genoemd komt deathmetal voort uit de thrashmetal. Ook dit genre heeft een hoog tempo, maar het onderscheidt zich door gegromde en geschreeuwde vocals en complexe structuur. Bekende deathmetal bands zijn ‘Carcass’ en ‘Morbid Angel’.

*Doommetal: Dit subgenre ontstond halverwege de jaren 80 en probeert een soort onheilspellende ‘doem’-muziek te bewerkstelligen. Doommetal bands doen dit door langzame, duistere geluiden te verwerken in hun nummers. De Zweedse band Candlemass bracht deze muziek als eerste onder de aandacht met hun album ‘Epicus Doomicus Metallicus’ in 1986.

*Folkmetal: Deze soort, die metal combineert met volksmuziek, valt vooral op door het gebruik van ongewone instrumenten – althans, voor dit genre – zoals violen, accordeons en de fluit, instrumenten die in veel culturen in de volksmuziek voorkomen. Thema’s in dit subgenre zijn vooral historisch, zoals mythologie.