Typische harmonische structuren May04

Tags

Related Posts

Share This

Typische harmonische structuren

Heavy metal is meestal gecomponeerd rondom riffs, die het belangrijkste onderdeel van een nummer vormen en waarin veel gebruik wordt gemaakt van akkoordprogressies. Soms worden riffs door twee gitaristen tegelijk gespeeld, maar dan in een iets groter interval.

Ook wordt er gebruik gemaakt van het orgelpunt, een lang aangehouden of herhaalde toon, als harmonieuze basis. Dit gebeurt bijvoorbeeld met heavy-metalriffs die over een herhaalde noot op de lage snaren (notmaal gesproken de E-, A- en D-snaren) van een elektrische bas of slaggitaar wordt gespeeld. Met andere woorden: een basnoot, meestal E of A, wordt herhaald terwijl andere noten achter elkaar worden gespeeld. Een voorbeeld is de opening riff van het nummer “You’ve Got Another Thing Comin” van Judas Priest. In dit geval speelt een gitaar het orgelpunt in F#, terwijl de tweede gitaar de noten speelt.

Heavy metal gebruikt kerktoonladders (of modi), normaal gesproken de frygische en eolische toonladders. In de nummers “Breaking the Law” van Judas Priest en “Princess of the Dawn” van Accept wordt gebruik gemaakt van eolische harmonie. Frygische harmonie wordt gebruikt in nummers als “Gypsy” van Mercyful Fate, “Symphony of Destruction” van Megadeth en “Remember the Fallen” van Sodom.

Een goed voorbeeld van harmonie in heavy metal die is beïnvloed door klassieke muziek is het nummer “The Crown and the Ring” van Manowar uit 1988. The Crown and the Ring by ManowarDe elektrische gitaar is hier vervangen door een pijporgel (met een synthesizer) en een mannenkoor. Het nummer leent de harmonische constructie van Bachs “Toccata”. Manowar is een Amerikaanse powermetalband bekend om zijn luide muziek.

Studie naar het gebruik van harmonie in heavy metal heeft aangetoond dat deze vaak geavanceerd en ingewikkeld is. Dat wordt niet altijd geassocieerd met het imago van heavy metal, maar dit genre is complexer dan de meeste mensen denken. In Eindhoven bestaat zelfs een beroepsopleiding voor heavy metal, de “Metal Factory”