Veelvoorkomende bandsamenstellingen Apr17

Tags

Related Posts

Share This

Veelvoorkomende bandsamenstellingen

De samenstelling van een heavy-metalband bestaat meestal uit een drummer, een bassist, een slaggitarist, een leadgitarist en een zanger, die wel of niet een instrument kan bespelen. Soms worden toetsinstrumenten gebruikt om de muziek voller te laten klinken. Afhankelijk van het genre kunnen ook andere samenstellingen worden gebruikt.

Een powertrio, dat bestaat uit een elektrische gitaar, een elektrische basgitaar en een drumstel (dus zonder tweede gitaar), komt ook wel voor. Enkele bekende voorbeelden van een powertrio zijn Motörhead, Venom, High on Fire, Blue Cheer en Budgie. Sterk verbeterde versterkers voor de elektrische gitaar en elektrische basgitaar hebben de opkomst van het powertrio in de jaren 60 mogelijk gemaakt. Omdat de basgitaar door de versterker beter hoorbaar was, kon de rest van de band op een hoger volume spelen, zonder bang te zijn de basgitaar te overstemmen.

Bij ‘nu metal’ wordt soms een DJ aan de band toegevoegd, die gebruikt maakt van draaitafels. Het kan voorkomen dat de zanger ook rapt. Andere keren heeft de band zowel een zanger als een rapper. Nu metal is in de jaren 90 ontstaan. Linkin Park en Limp Bizkit zijn twee voorbeelden van nu metal bands.

Folkmetal is een muziekstroming binnen de heavy metal waar volksmuziek met metal wordt samengevoegd. Er wordt veel gebruik gemaakt van traditionele en lokale instrumenten. Het komt vaak voor dat een band wel 6 of meer leden telt. kanteleVeel folkmetalbands gebruiken een violist of zelfs meer exotische instrumenten, zoals een kokle (door de band Skyforger uit Letland) of een kantele (door de band Korpiklaani uit Finland).

Symfonische metal, metal met symfonische en klassieke muziekinvloeden, maak veel gebruik van synthesizers, zangkoren, en soms zelfs van een echt orkest. Veel bands hebben een klassiek getrainde zangeres, die regelmatig wordt bijgestaan door een tweede zanger die de grunts voor zijn rekening neemt. De Finse band Nightwish en de Nederlandse bands Within Temptation en Epica zijn prominente voorbeelden van symfonische metal bands.