Veelvoorkomende thema’s in heavy metal Apr16

Tags

Related Posts

Share This

Veelvoorkomende thema’s in heavy metal

Metalsongteksten zijn vaak somber en depressief. Dit kan worden herleid naar het begin van heavy metal in de jaren 60, toen de hippiecultuur dominant aanwezig was en alles in het teken stond van liefde en vrijheid. Heavy metal is langzaam gegroeid als tegencultuur en de songteksten reflecteren het afzetten tegen de gevestigde orde. De sombere en zware teksten waren en zijn een reflectie van de realiteit en de problemen die er bestaan.

Tijdens de late jaren 70 en het begin van de jaren 80 waren songteksten van heavy metal vaak bizar en veel door fantasie be├»nvloed. Iron Maiden baseerde veel nummers op mythologie, fictie en gedichten, zoals het nummer “Rime of the Ancient Mariner”, wat gebaseerd was op het gelijknamige gedicht van Samuel Taylor Colerigde. Andere voorbeelden hiervan zijn de nummers “Fairies Wear Boots” en “The Wizard”, van Black Sabbath, “The Conjuring” en “Five Magics” van Megadeth en “Dreamer Deceiver” van Judas Priest.

Naarmate heavy metal zich ontwikkelde, hielpen dit soort thema’s het onderscheid te maken tussen de verschillende muziekstromingen binnen het genre. Populaire glam-metalbands van de jaren 80, zoals Motley Crue en Twisted Sister hadden veel songteksten die thema’s rondom de puberteit en maatschappelijke problemen aankaartten.

De dood is ook een veel besproken thema in heavy metal en komt voor in songteksten vaOzzy Osbournen bijvoorbeeld Black Sabbath, W.A.S.P. en Metallica. Zowel Judas Priest als Ozzy Osbourne, de zanger van Black Sabbath, zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd vanwege hun songteksten, omdat beweerd werd dat deze zelfmoord zouden promoten.

Niet alleen de muziek van een band bepaald het imago, ook het artwork, de live-showsetting en de kleding, maken een integraal deel uit van de thematiek. Vaak wordt dit als noodzakelijk beschouwd om authenticiteit en geloofwaardigheid uit te stralen. De kleur zwart is dominant aanwezig in de meeste kleding die door heavy-metalbands wordt gedragen.