Veelvoorkomende thema’s per metal genres May18

Tags

Related Posts

Share This

Veelvoorkomende thema’s per metal genres

In de beginjaren waren de thema’s in heavy metal zwaar, somber en depressief. Nummers zoals “Paranoid” en “Fairies Wear Boots” van Black Sabbath gingen bijvoorbeeld over persoonlijke trauma’s. Seks was ook een belangrijk thema, hoorbaar in de suggestieve songteksten van Led Zeppelin en de latere, expliciete songteksten van ‘nu metal’ en glammetal. Verschillende genres binnen heavy metal benaderen verschillende thema’s en onderscheiden zich ook op deze manier.

In folkmetal zijn thema’s vaak gerelateerd aan fantasy, mythologie, heidendom, geschiedenis en de natuur. Veel bands incorporeren hier lokale tradities en verhalen met de andere thema’s. De Finse band Korpiklaani en de Zwitserse band Eluveitie zijn twee bekende voorbeelden.

Cristian metal wordt getypeerd door de christelijke thematiek. De muziek zelf kan vele genres omvatten, maar de songteksten zijn nagenoeg altijd christelijk geïnspireerd. Bekende bands zijn o.a. het Zweedse Jerusalem en het Amerikaanse Payable on Death.

Viking metal focust op de Noorse myAmon Amarththologie, Noors heidendom en de geschiedenis van de Vikingen. De meeste Vikingbands zijn natuurlijk afkomstig uit de Noordse landen (maar niet alleen Scandinavië!) en beweren bijna allemaal afstammelingen van Vikingen te zijn. De Zweedse band Amon Amarth en de Noorse band Enslaved zijn twee voorbeelden van Viking-metalbands.

Glammetal, soms ook wel hair metal genoemd, was erg populair in de jaren 80 en het begin van de jaren 90. De nadruk lag op visuele elementen, zoals flitsende kleding en make-up. De songteksten gingen meestal over feesten, seks, vrouwen, drug, drinken en rebelleren. Bands als het Amerikaanse Poison en Bon Jovi worden vaak geassocieerd met glammetal.

Doom metal is een genre dat sterk is beïnvloed door Black Sabbath. De thematiek is zeer somber en melancholiek. De songteksten zijn de essentie van doom metal. Thema’s zoals angst, depressie, pijn, verdriet en de dood prevaleren. Tijdens de eerste helft van de jaren 80 is doom metal door bands zoals het Engelse Pagan Altar en het Zweedse Candlemass als genre gedefinieerd.