Wat heeft heavy metal beïnvloed? Apr15

Tags

Related Posts

Share This

Wat heeft heavy metal beïnvloed?

Heavy metal kent verschillende invloeden en leent van meerdere muziekgenres. De harde gitaarpartijen, met veel distortion, gitaarriffs en powerakkoorden, kennen hun oorsprong in het begin van de jaren 50, met ‘Memphis blues’-gitaarspelers zoals Joe Hill Louis, Willie Johnson en Pat Hare.

De Amerikaanse blues was ook van grote invloed op de eerste Britse rockers in de jaren 60.The Rolling Stones Bands zoals The Yardbirds en The Rolling Stones ontwikkelden bluesrock door bluesnummers op een hoger tempo te coveren. Door de opkomst van betere versterkers en elektrische gitaren werd harde distortion steeds regelmatiger toegepast, en zou uiteindelijke een essentieel kenmerk van heavy metal worden. Vooral het nummer “You Really Got Me” van The Kinks uit 1964 maakte distortion populair. Andere gitaristen zoals Pete Townshend and Jeff Beck experimenteerden met audiofeedback. In het begin van de bluesrock werd er nog bescheiden gedrumd, op kleinere kits en zonder veel opmaak. Later werd de stijl steeds sneller, harder en ingewikkelder.

De combinatie van blues en psychedelische rock vormde veel van de originele basis van heavy metal. De Engelse band Cream, met gitarist Eric Clapton, bassist Jack Bruce, en drummer Ginger Baker, had hier een groot aandeel in. Ook het debuutalbum van de band Jimi Hendrix Experience, “Are You Experienced” uit 1967, was erg invloedrijk. Hendrix’ virtuoze gitaarspeeltechniek zou door vele heavy-metalgitaristen worden geïmiteerd. Het nummer “Purple Haze” van Jimi Hendrix wordt door sommige critici gezien als de eerste heavy-metalhit.

De meeste andere critici wijzen Black Sabbath en Led Zeppelin aan als de eerste heavy-metalbands, maar niet unaniem. Amerikaanse critici noemen soms bands zoals Iron Butterfly, Steppenwolf of Blue Cheer. Van Blue Cheer verschijnt In januari 1968 het album “Vincebus Eruptum”, dat door enkele muziekhistorici wordt gezien als het eerste echte heavy-metalalbum (2 jaar voordat het album Black Sabbath uit komt) . Dezelfde maand verschijnt het homonieme album van de band Steppenwolf, waarin wordt gezongen over “heavy metal thunder”, refererend aan een motor.